به مناسبت سالگرد درگذشت جهان پهلوان تختی
ایده آل امروز – رها میری: این شعر شیخ عجل درباره تختی نمونه ای از آن است: «سعدیه مردی که نامش نیاید هرگز نمی میرد/ مرده است که نامش نیامده است». مشتاقان هر ساله در قبرستان باستانی ابن بابویه در شهر ری بر سر مزار آقا تختی گرد هم می آیند تا آرمان های پهلوی و فتوط را به یاد آورند. غروب یک یکشنبه زمستانی سکوت قبرستان ابن بابویه را طولانی کرد، خوشبخت ترین و گرانقدرترین خفته این دیار مرحوم غلامرضا تخت است که به مدد بنای منظم تری که بر سر قبرش ساختند به پیروی از ابن بابویه. خود بابویه. زیارتگاه شیعیانی که بر این باورند مردی که در این سرزمین خفته است با دعای امام زمان (عج) به پدر و مادری که نتوانستند بچه دار شوند آمرزیده شده است، بالاترین شهرت و اشارات را دارد. اما تنها بنا نیست که بعد از سال 56 در 26 دی ماه آرامگاه تختی محل اجتماع قهرمانان و بزرگان است.
امروز، در سالگرد خودکشی او در 17 ژانویه، یاد مرگ دراماتیکی می افتیم که در هتل آتلانتیکو رخ داد و کشوری را در سال 1346 در ماتم فرو برد. یکی دو مدال خوب به دست آورد، عناوین به دست آورد و دومین تختی شد، اما نشد. قهرمانانی که با پیوستن به سیاستمداران عناوین مختلفی دریافت کردند، اما «قهرمان» نشدند. رسول خادم که یک دهه پیش در سالگرد درگذشت این ورزشکار گفت: تختی لقب خود را از مردم گرفت. این چیزی است که فقط مردم حق دارند به یک قهرمان بدهند.”
تختی یک چهره ورزشی و اجتماعی است اما چون مردم اعتراض می کنند دست به اقدامات سیاسی می زند و این باعث محبوبیت او می شود و وقتی در اقدامی دیگر خودکشی کرد هیچکس باور نمی کرد مبارزی مثل او صدای معترضان شود اسطوره مردم شده بود، مهاجرت کرد و مرگ او از سوی رژیم شاهنشاهی نه خودکشی، بلکه قتل تلقی شد و بنابراین مبارزه باید با شدت بیشتری ادامه می یافت و رژیمی که چنین کاری را با مردمی شجاع و دلسوز انجام می داد. او به هیچ وجه حق اداره مردم را نداشت. به همین دلیل جاودانه می شود، با سیاست، مبارزه، هنر، فلسفه، ورزش، مسائل اجتماعی و فرهنگی و حتی زندگی روزمره مردم پیوند می خورد و به مرگ تبدیل می شود و با داستان پیش می رود. تا مبارزه هست، تا صدای اعتراض و ظلم و حقوق مردم هست، تختی زنده و با ماست.
از قدیم گفته اند جنگجوی زنده عشق است، اما این ضرب المثل در روزگار کنونی معنایی ندارد. اینکه ما با اسطوره هایمان اینطور رفتار می کنیم هم ناشی از تضاد آراء است و بدون اینکه با هم حرف بزنیم، درهای خروج را به آنها نشان می دهیم، اما بر خلاف کشوری مثل عربستان سعودی، خودشان با این Y عظیم و باورنکردنی افسانه می سازند. مقدار پول برای افسانه سازی و تبلیغات. قابل تامل است. در بدو ورود برای اهل قبور فاتحه ای فرستاده بودم که با دیدن همه آن چیزها فاتحه ای طولانی خواندم و غمگین تر رفتم.
پست اسطوره خاموش در ابن بابویه برای اولین بار در روزنامه آرمان مزور منتشر شد.
ارسال نقد و بررسی