استاندارد های HSE (بهداشت، ایمنی، محیط زیست) چیست؟

استاندارد های HSE (بهداشت، ایمنی، محیط زیست) چیست؟

استاندارد های HSE – بهداشت، ایمنی ، محیط زیست، مهم ترین و پرکاربرد ترین سیستم های مدیریتی در صنعت هستند. اجرای این استاندارد های برای کاهش حوادث در محیط های کاری از اهمیت ویژه ای برخورد دار هستند. حال باید بدانیم استاندارد HSE چیست؟

استاندارد HSE در واقع مخفف و کوتاه شده کلمات Health , به معنی سلامت و بهداشت، Safety به معنای ایمنی و Environment به معنای محیط زیست است. بنابراین معنای این عبارت به فارسی « سلامت، بهداشت، محیط زیست » است. در این استاندارد، تمرکز روی آن است که با اجرای آن ها در سازمان های مختلف، بهداشت و ایمنی محیط کار و کارگران و هم چنین ایمنی محیط زیست به بهترین نحو انجام شود.

در یک تعریف کلی و ساده تر، استانداردHSE ، رویکردی جامع است که شامل شیوه ها و روش هایی است که با هدف حفاظت از سلامت کارکنان، پیمانکارانف بازدیدکنندگان و محیط اطراف کار دنبال شود. این استاندارد ها شامل مواردی مثل ترویج و گسترش فرهنگ ایمنی، شناسایی و کاهش خطرات و … می شود که در ادامه به آن ها میپردازیم.

اجزای اصلی HSE

  1. بهداشت

واژه «health» به معنای بهداشت که گاهی به معنای سلامتی است، از اصول مهم HSE است. این اصل روی ارتقای سلامت روانی و جسمی کارکنان، پیشگیری از بیماری های موجود یا احتمالی مرتبط با محیط کار و رسیدگی به خطرات احتمالی و پیشگیری از آنها که روی سلامت جسم و روان کارکنان تاثیر میگذارد، متمرکز است. این استاندارد ها شامل اقداماتی مثل:

  1. توجه به ارگونومی

  2. توجه به برنامه های سلامتی و بهداشت

  3. نظارت بر سلامت شغلی

  4. فراهم کردن آب و مواد غذایی سالم در محیط کار

  5. تامین وسایل گرمایشی و سرمایشی مناسب توسط کارفرما

 

2.ایمنی

هدف از این اصل، جلوگیری از حوادث، جراحات، تلفات و خطرات احتمالی در محیط کار است. این مولفه شامل اقدامات زیر می باشد:

  1. انجام ارزیابی ریسک

  2. بررسی خطی نشت و سیلاب

  3. کنترل دما و رطوبت هوای محیط کار

  4. بررسی میزان آلودگی و ذرات معلق در خوای محیط کار

  5. تجهیزات اطفاء حریق

  6. نگهداری صحیح مواد قابل اشتعال

2

در مولفه ایمنی، شما میتوانید با استفاده از چراغ هشداری ایمنی سردوشی کربن لایت، یا چراغ بازوبند ایمنی کربن لایت، ایمنی خود را در محیط های تاریک و جاده ای افزایش دهید. چراغ های هشداری کربن لایت، ساخت شرکت ایمن نور، محصولی ایرانی بوده که با نوردهی 85 لومن و پرتاب نور 500 متر و همچنین مقاوم به رطوبت، ضربه و گرد و غبار می باشد. شما هم از اکنون میتوانید از فروشگاه ایمن نور، این محصول استثنایی با قیمت مناسب را خریداری کنید.

3.محیط زیست

محیط زیست به حفاظت و صیانت از محیط طبیعی اطراف محل کار اشاره دارد. این مولفه شامل:

  1. به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی

  2. مدیریت زباله‌ها

  3. حفظ منابع طبیعی

  4. رعایت مقررات زیست محیطی

  5. شناسایی منبع گازهای گلخانه ای و کنترل میزان ورود آنها به جو

  6. طراحی دستگاه های مورد استفاده به شکلی که کمترین میزان اتلاف انرژی را داشته باشد

  7. تغییر ایجاد نکردن در کیفیت منابع آبی آن محل

  8. نگه داشتن حد آلودگی صوتی و لرزشی خود در پایین ترین سطح ممکن

مزایای اجرای استاندارد ها HSE در محیط کار

  1. بهبود سلامتی کارکنان

اجرای قوانین مربوط به «بهداشت» موجب افزایش سلامت جسمی و روانی هر چه بیشتر کارکنان می شود و سبب افزایش روحیه و رضایت شغلی آنها می شود.

  1. کاهش حوادث

اجرای استاندارد های «ایمنی» در محیط کار، موجب پیشگیری از بروز حوادث، سوانح و خطرات احتمالی می شود و سازمان ها قادر به شناسایی و پیشگیری از آسیب ها خواهند بود.

  1. انطباق با مقررات

رعایت مقررات مربوط به HSE موجب می شود تا از جرایم و مشکلات حقوقی و قانونی و همچنین صدمه به شهرت سازمان خود جلوگیری کند.

  1. بهبود بهره وری

وقتی محیط کاری دارای سلامت و بهداشت باشد، قطعا سبب افزایش روحیه و همچنین اطمینان خاطر کارمندان و در نتیجه افزایش کارایی و بهره وری در محیط کار می شود.

  1. افزایش اعتبار

سازمانی که از استاندارد های HSE پیروی می کند، نشان دهنده تعهد به شیوه های کار مسئولانه پایدار است. چنین سازمانی بین مردم، مشتریان و جامعه مرتبط با کار محبوب و خوش نام می شود.

  1. صرفه جویی در هزینه ها

مدیریت صحیح و موثر HSE می تواند هزینه های مرتبط با حوادث محیط کار، حق بیمه ها و مطالبات مربوط به غرامت نیروی کار را کاهش دهد.

مراحل پیاده سازی HSE در سازمان ها

مرحله اول: اولین قدمی که برای گرفتن گواهینمامه HSE باید بردارید، دریافت مشاوره است. ابتدا باید سازمان مربوطه با مراکز مشاوره و اجرا کننده استاندارد HSE ملاقات، و از چگونگی اجرای این استاندارد، هزینه و زمان مورد نیاز برای انجام آن، نام و اعتبار مرجع صادرکننده آگاه شود.

مرحله دوم: در این مرحله اگر سازمان مایل به پیاده سازی اصول استاندارد باشد، باید فرمی با اطلاعات زیر، تکمیل کند:

  • نام سازمان و حوزه فعالیت در آن

  • نام مدیریت

  • آدرس دقیق و کامل

 

مرحله سوم: در این مرحله، سازمان باید فرمی که از مرحله اول و دوم به دست آمده و تکمیل شده است را ارسال کند. هنگامی که فرم توسط شرکت مشاور تایید شود، قرارداد و فاکتور برای سازمان فرستاده می شود.

مرحله چهارم: در این مرحله اگر سازمان، درخواست اخذ گواهینمانه و گرفتن مشاوره را حضوری به مراکز مربوطه مطرح کرده باشد، مشاورها باید بعد از امضای قرار داد و با هماهنگی قبلی و اطلاع به سازمان، در سازمان حاضر شوند تا گواهینامهHSE را اجرایی کنند. مشاورین باید تمام بند ها و قوانین HSE را برای سازمان مورد نظر اجرایی، و خط مشی های استاندارد را تهیه و تدوین کرده باشند. همچنین اگر ایراد و مشکلی در فرآیند و ساختار سازمان وجود داشته و نیاز به تغییر داشته باشند، مشاورین موظف اند به آن رسیدگی و تغییرات لازم را ایجاد نمایند. در بعضی از موارد،به منظور درک بهتر اصول و استاندارد ها برای کارکنان، دوره های آموزشی برگزار می شود. در همین راستا، مدیریت سازمان و مشاورین، وظایف کارکنان را به طور دقیق مشخص می کنند. بعد از پشت سر گذاشتن این مرحله ها، مشاور باید مستند سازی سازمان را آماده کند تا برای شرکت های اخذ گواهینامه ایزو فرستاده شود.

مرحله پنجم: بعد از ارسال درخواست به شرکت های گواهی دهنده ایزو HSE ، اگر با درخواست سازمان، موافقت شود، اقدامات لازم برای ثبت و صدور گواهینامه انجام می شود.

نتیجه گیری

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، همراه با مزیت های آن، معایبی نیز به همراه آورده است. برای مثال بحران هایی مثل آلودگی و تخریب محیط زیست، فشار روانی بیشتر روی مردم و … . خوشبختانه با رعایت استاندارد های HSE ، می توانیم تا حد زیادی از بروز مشکلات در محیط کار، جلوگیری کنیم. در نتیجه استانداردهای HSE را می توان بهترین راهکار برای طرفین دانست. به شکلی که کارفرمایان، کارکنان و محیط زیست، همگی به اتفاق بیشترین سود را از رعایت آن خواهند برد.