روز چهارشنبه 16 آذر 1403 جلسه ای با حضور اساتید، کارشناسان، مدیران شرکت ها و فعالان حوزه هوش مصنوعی تشکیل و گزارش شاخص هوش مصنوعی ایران در سال 1403 منتشر شد.
به گزارش ایسنا، چند روز پیش گزارش شاخص هوش مصنوعی ایران در سال 1403 با هدف مقایسه مبتنی بر داده ها از وضعیت ایران با کشورهای منطقه و پیشرو در حوزه های مختلف از جمله تحقیق، توسعه، بازرگانی و سیاسی منتشر شد. ، کاربرد، اخلاق و افکار عمومی.
خوشبختانه توجه زیادی به هوش مصنوعی در کشور از بالاترین سطوح دولتی گرفته تا عموم مردم به وضوح قابل مشاهده است.
گزارش جدید با همکاری مرکز تحول و راهبرد هوش مصنوعی شریف و آزمایشگاه سیاستگذاری دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف و با حمایت ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی تدوین شده است. این گروه با الهام از تجربیات بین المللی در خصوص شاخص های هوش مصنوعی سعی در ایجاد چارچوبی برای شناخت وضعیت ایران در این زمینه دارد.
همانطور که گفته شد در این جلسه افراد معلول حضور داشتند که توضیحات آنها را با هم بررسی می کنیم. سید ایمان میرمادی، عضو هیئت علمی مدیریت و اقتصاد و مدیر علمی گزارش شاخص هوش مصنوعی، برای اولین بار عناوین اصلی گزارش شاخص هوش مصنوعی ایران را در سال 1403 تشریح کرد.
محمود نیلی احمدآبادی، استاد دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران در ادامه با بیان اینکه شناخت شرایط موجود برای هر برنامه ریزی ضروری است، ادامه داد:
خوشبختانه توجه زیادی به هوش مصنوعی در کشور از بالاترین سطوح دولتی گرفته تا عموم مردم به وضوح قابل مشاهده است. تصمیم گیری در این زمینه باید مبتنی بر داده باشد و با برنامه ریزی مناسب اتخاذ شود.
حجتالله میرزایی، رئیس مرکز تحقیقات اتاق ایران، با اعلام اینکه هوش مصنوعی ابزاری است که گذار تمدن بشری را شکل میدهد، گفت: دولت فعلی توانایی حفظ طبقه خلاق را ندارد دغدغه طبقه خلاق پذیرش تفاوتها است، موضوعی که به نظر آنها بر عهده حکومت نیست.»
در ادامه، بابک حسین خلج، مدیر و استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف، با اشاره به اینکه تاکنون همسویی موثری بین فعالان متعدد حوزه هوش مصنوعی وجود نداشته است، گفت:
با توجه به محدودیت منابع، اولویت بندی حوزه های مهم و انجام اقدامات مشخص و موثرتر ضروری است.
کامران باقری، مدیرعامل شرکت هوش مصنوعی «اسمیلینو» نیز با بیان اینکه انزوای کشور به ویژه در شرایط سخت تحریم ها می تواند ما را از بازی های جهانی حذف کند، تاکید کرد: موضوع هوش مصنوعی بسیار ضروری و ضروری است. نیاز به تقاضاهای گسترده برای همکاری بین المللی دارد.
ارائه گزارش شاخص هوش مصنوعی ایران در سال 1403 در مجامع و اندیشکده های سیاسی کشور.
فرشید گلزاده، مدیرعامل صنایع لوازم خانگی مادیران نیز تاکید کرد: به جای بررسی اشاعه و توسعه دانش، باید به توانایی جذب دانش بیشتر توجه شود.
وی افزود: برای دستیابی به این هدف، گسترش فعالیت های دانشگاهی و گزارش هایی از این دست ضروری است و این موضوعات منحصر به محافل دانشگاهی نیست، بلکه باید در صنعت نیز ارائه و اجرا شود.
محمدرضا جلایی پور، نماینده معاونت راهبردی ریاست جمهوری در ادامه پیشنهاد کرد که گزارش شاخص هوش مصنوعی ایران در سال 1403 نیز در مجامع سیاسی و اتاق فکرهای کشور ارائه شود. وی همچنین اعلام کرد:
بهتر بود پیش از نهایی شدن اسناد سیاست گذاری در این زمینه، چنین گزارشی به سیاست گذاران ارائه می شد.
وی افزود: ایران برای تقویت این حوزه به چند هزار شرکت کوچک دانش بنیان نیاز ندارد، بلکه به شرکت های بزرگ هوش مصنوعی نیاز دارد.
سیدعلی مدنی زاده، رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف نیز گفت: هوش مصنوعی فرصت کوتاه مدتی را برای کشور فراهم کرده است تا با افزایش بهره وری چشمگیر، تحولی اساسی در نظام حکمرانی ایجاد کند. این فناوری می تواند مبنای تصمیم گیری در سیستم های حکمرانی را بر اساس شواهد علمی تغییر دهد و به توانمندسازی حاکمیت و جامعه منجر شود.»
در متنی که به عنوان خلاصه ای از نکات مهم این گزارش گردآوری شده است، آمده است: «از نظر علمی، ایران در سال های اخیر نسبت به کشورهای منطقه و جهان با افت قابل توجهی مواجه بوده است. ایران در سال 2023 از نظر تعداد و کیفیت مقالات علمی در زمینه هوش مصنوعی پس از عربستان سعودی در رتبه دوم منطقه قرار گرفت. با ادامه این روند، پیش بینی می شود ایران در 3 سال آینده رتبه دوم را به ترکیه واگذار کند.
در جای دیگر آمده است که:
ایران از نظر توسعه دهندگان هوش مصنوعی بعد از ترکیه در منطقه دوم است. روند مشارکت ایرانیان در پروژه های برجسته هوش مصنوعی در سال های اخیر رو به افزایش بوده و حضور مهندسان ایرانی در این زمینه رو به افزایش است. اما پیاده سازی و کاربرد هوش مصنوعی در شرکت های ایرانی حداقل هفت سال از میانگین جهانی عقب است و در حال حاضر حدود 17 درصد از شرکت های ایرانی از هوش مصنوعی استفاده می کنند.
از نظر تعداد شرکت های فعال در حوزه هوش مصنوعی، ایران تا سال 2016 در رتبه دوم منطقه قرار داشت اما در سال 2023 با 2 رتبه به رتبه چهارم سقوط کرد. این گزارش همچنین حاکی از آن است که فقدان نیروی کار ماهر و نبود زیرساخت های کافی مانع گسترش هوش مصنوعی در شرکت های ایرانی شده است.
بر اساس این گزارش ارزش بازار هوش مصنوعی ایران تا سال 1403 حدود 1.6 میلیارد تومان برآورد شده است.
متن کامل این گزارش را می توانید در سایت مرکز تحول و راهبرد هوش مصنوعی شریف مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید:
سردار رمضانی از استفاده از هوش مصنوعی در ماموریت های پلیس خبر داد
ارسال نقد و بررسی