سرماخوردگی همراه با سرفه و عطسه مداوم، گرفتگی بینی و خستگی مفرط مهمان ناخوانده ای است که هر از گاهی ما را پیدا می کند و روال عادی زندگی را به هم می زند. در چنین شرایطی، توصیه به نوشیدن مایعات زیاد یکی از رایج ترین توصیه ها است و همه قبول دارند که نوشیدنی گرم می تواند روند بهبود را تسریع کند. قهوه تمام ویژگی های یک نوشیدنی ایده آل برای افراد مبتلا به سرماخوردگی را دارد. اما مانند رابطه قهوه و فشار خون، رابطه قهوه و سرماخوردگی نیز ابعاد پیچیده ای دارد که نمی توان آنها را در یک پاسخ مثبت یا منفی خلاصه کرد. از این نظر رابطه این دو را بررسی می کنیم و بررسی می کنیم که آیا قهوه برای سرماخوردگی مفید است یا خیر.
رابطه قهوه و سیستم ایمنی: آیا قهوه سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند؟
قهوه به عنوان یکی از نوشیدنی های محبوب می تواند تاثیر زیادی بر سیستم دفاعی بدن داشته باشد که از ما در برابر سرماخوردگی محافظت می کند و به بهبود هر چه سریعتر کمک می کند. قهوه از جنبه های زیر می تواند به بهبود سیستم ایمنی بدن کمک کند:
1- آنتی اکسیدان
قهوه یکی از منابع غنی آنتی اکسیدان ها از جمله پلی فنول ها است که از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. رادیکالهای آزاد به مولکولهای ناپایداری گفته میشود که میتوانند به DNA، پروتئینها و سایر اعضای سلول آسیب برسانند و باعث ایجاد بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای خودایمنی شوند. آنتی اکسیدان های موجود در قهوه رادیکال های آزاد را از بین می برد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند و از این نظر ممکن است در حمایت از سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس های سرماخوردگی نقش داشته باشد.
2- کاهش التهاب
برخی تحقیقات خواص ضد التهابی قهوه را تایید کرده اند که به نوبه خود ممکن است در کاهش علائم سرماخوردگی موثر باشد. در واقع وجود التهاب می تواند تا حد زیادی بهبود سلامت را به تاخیر بیندازد و بهبودی فرد را به شدت مختل کند. با توجه به خواص ضد التهابی قهوه، مصرف متوسط آن می تواند روند بهبودی را تا حد زیادی تسریع کند و به شما کمک کند تا سریعتر از شر این بیماری خلاص شوید.
3- استرس را کاهش دهید
مصرف روزانه و منظم قهوه می تواند تا حد زیادی استرس و اضطراب افراد را کاهش دهد، زیرا با افزایش سطح دوپامین و سروتونین به بهبود خلق و خو کمک می کند و می تواند عوامل ترسناک را تا حد زیادی کنترل کند. استرس می تواند تا حد زیادی سیستم دفاعی بدن را تضعیف کند و روند بهبودی افراد از سرماخوردگی را به تاخیر بیندازد. به همین دلیل قهوه می تواند به یکی از مناسب ترین مایعات برای درمان سرماخوردگی تبدیل شود.
مضرات قهوه برای سرماخوردگی
علاوه بر فواید قهوه برای تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با سرماخوردگی، این ماده می تواند باعث آسیب و در برخی موارد تشدید علائم بیماری شما شود. مصرف زیاد قهوه می تواند عوارض زیر را در هنگام سرماخوردگی ایجاد کند:
1- کم آبی بدن
یکی از راه های افزایش سرعت بهبودی در دوران سرماخوردگی، نوشیدن مایعات فراوان است که باعث می شود بسیاری از افراد به قهوه روی بیاورند. اما مصرف زیاد قهوه می تواند اثر معکوس داشته باشد و بدن را کم آب کند. این ویژگی به دلیل وجود کافئین است که اثر مدر دارد و دفع آب از بدن را افزایش می دهد که می تواند روند بهبود را به طور قابل توجهی به تاخیر بیندازد. به همین دلیل توصیه می شود از مصرف زیاد قهوه به خصوص قهوه کافئین دار خودداری کنید.
در نظر داشته باشید که انواع قهوه ساز و نوع قهوه می تواند در فرآیند تهیه قهوه موثر باشد و میزان نهایی کافئین را کاهش یا افزایش دهد.
2- تشدید بی خوابی و خستگی
یکی دیگر از راه های بهبودی پس از سرماخوردگی، استراحت و خواب کافی است و نوشیدن زیاد قهوه می تواند بر این مشکل تأثیر بگذارد و از خواب کافی افراد جلوگیری کند. به خصوص اگر میزان قهوه مصرفی زیاد باشد و قبل از خواب مصرف شود.
3- تحریک معده و مشکلات گوارشی
در هنگام سرماخوردگی، سیستم گوارشی بدن بیش از حد معمول حساس است و به راحتی تحریک می شود. در این دوران به دلیل وجود کافئین و اسیدهای مختلف، مصرف قهوه می تواند مخاط معده را تحریک کرده و باعث ناراحتی گوارشی شود. این مشکل در افرادی که قهوه را در برنامه روزانه خود مصرف نمی کنند بیشتر خود را نشان خواهد داد و مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد که می تواند اثرات مثبت قهوه را از بین ببرد.
آیا کافئین موجود در قهوه برای سرماخوردگی مفید است؟
نکته دیگری که ممکن است افراد را نگران کند این است که آیا کافئین موجود در قهوه برای سرماخوردگی مفید است یا خیر.
پاسخ به این سوال دو گونه است: برای این افراد کافئین می تواند درمان را تسهیل کند و در عین حال مانعی در مسیر بهبودی ایجاد کند.
کافئین اگر به مقدار متعادل و در زمان مناسب مصرف شود، می تواند انرژی افراد را افزایش دهد و بی حالی را از بین ببرد. علاوه بر این، مصرف متوسط قهوه باعث تسکین سردرد و بهبود هوشیاری و تمرکز افراد می شود. از طرفی مصرف زیاد کافئین می تواند نتیجه معکوس داشته باشد و از خواب مناسب افراد جلوگیری کند و خستگی آنها را تشدید کند. علاوه بر این، مصرف بیش از حد کافئین می تواند منجر به بدتر شدن گلودرد و از دست دادن بیش از حد آب شود. تداخلات با برخی داروها را اضافه کنید تا ببینید در صورت مصرف بیش از حد کافئین هنگام سرماخوردگی با چه عوارض جانبی مواجه خواهید شد. به همین دلیل توصیه می شود از مصرف زیاد قهوه و کافئین خودداری کنید و به کتری یا قوری برقی خود استراحت دهید و یا از آن برای تهیه چای استفاده کنید.
آیا قهوه برای گلودرد مفید است؟
علاوه بر این سوال که آیا قهوه برای سرماخوردگی مفید است یا خیر، میتوان به سوالات دیگری مانند این که آیا قهوه برای گلودرد مفید است یا خیر که سعی در بررسی تاثیر قهوه بر روی قسمت خاصی از بدن دارد، برخورد کرد. . قهوه داغ می تواند گلو را گرم کند و به طور موقت درد و ناراحتی گلو را تسکین دهد. همچنین می تواند جریان خود را در بافت های گلو افزایش دهد که به کاهش درد و التهاب کمک می کند.
با این حال، اگر بیش از حد قهوه مصرف کنید، می تواند باعث عوارض گلو شود. مصرف زیاد قهوه می تواند منجر به کم آبی بدن شود که در نتیجه گلو خشک می شود و باعث گلودرد و خارش گلو می شود. از طرفی اسیدیته قهوه باعث تحریک گلو می شود و یا مصرف قهوه داغ باعث آسیب بیشتر به گلو می شود. بنابراین رعایت اعتدال در مصرف قهوه و مصرف در زمان مناسب ضروری است. یافتن بهترین زمان برای نوشیدن قهوه کار ساده ای است و باید قبل از خواب و استراحت و یا بلافاصله پس از مصرف دارو از آن اجتناب کرد.
چند فنجان قهوه در زمان سرماخوردگی مجاز است؟
به طور کلی مصرف زیاد قهوه در دوران سرماخوردگی توصیه نمی شود و اگر قبلاً قهوه خور نبوده اید، بهتر است شروع مصرف قهوه را به بعد از بهبودی موکول کنید. اگر روزانه قهوه مصرف می کنید، می توانید طبق روال گذشته مصرف آن را ادامه دهید، البته توصیه می شود در هنگام سرماخوردگی بیش از دو یا سه فنجان قهوه در روز مصرف نکنید.
مقایسه قهوه و چای: کدام یک برای سرماخوردگی بهتر است؟
در هنگام سرماخوردگی، نوشیدن چای به دلیل آبرسانی بهتر، تسکین گلودرد، تقویت سیستم ایمنی و کمک به خواب بهتر، گزینه موثرتری است. از طرفی قهوه باعث افزایش انرژی و کاهش سردرد می شود. اما استفاده بیش از حد می تواند باعث کم آبی بدن شود، بنابراین در استفاده از آنها باید احتیاط کرد. به طور کلی می توان گفت که انتخاب بین چای و قهوه به نیازهای جسمانی افراد در هنگام سرماخوردگی بستگی دارد و چای برای آرامش بیشتر و همچنین تسکین گلودرد توصیه می شود، در حالی که قهوه گزینه مناسب تری است رفع خستگی موقت
حرف آخر
آیا قهوه برای سرماخوردگی مضر است؟ پاسخ ساده و مستقیمی وجود ندارد، بلکه بیشتر به شرایط و موقعیت افراد بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر فردی قهوه خور نیست، توصیه می شود در این زمان قهوه ننوشد. در حالی که مصرف کنندگان قهوه می توانند 2 تا 3 فنجان قهوه در روز مصرف کنند. از طرفی باید به تداخل قهوه با داروهای مختلف نیز توجه کرد تا مانع عملکرد آنها نشود. به طور کلی می توان گفت که قهوه برای سرماخوردگی مضر نیست مگر در موارد خاص.
ارسال نقد و بررسی